Wat is body stress?

Stress heeft vaak een vervelende associatie: te druk, te haastig, te veel zorgen. Maar stress is een natuurlijke kracht, noodzakelijk om te overleven. Stress houdt ons actief, fit, alert en zet aan tot vooruitgang.

Stress is dus positief, zolang het ons vooruit helpt. Stress wordt een negatieve factor zodra het tegen ons gaat werken, als er sprake is van teveel stress. Dat is het geval bij overbelasting: dan wordt onze persoonlijke grens van noodzakelijke stress te vaak overschreden.

Bij (regelmatige) overbelasting is het lichaam niet meer in staat zich aan te passen. Het lichaam gaat zich verzetten, gaat zich als het ware ‘schrap zetten’. De stress wordt dan door het lichaam als spanning vastgezet.
Het is belangrijk om te weten dat dit gebeurt door het autonome zenuwstelsel. Met andere woorden: we hebben daar zelf geen enkele invloed op; het lichaam doet dat automatisch. Waarom? Om ons te beschermen, om ons af te remmen.
Door het afgeven van verschillende signalen, bijvoorbeeld pijnprikkels of vermoeidheid, probeert het lichaam ons te vertellen dat we de overbelasting moeten stoppen. Er is rust nodig om die overmatige stress te verwerken, om ervoor te zorgen dat het lichaam zelf weer kan herstellen.

Body Stress Release (BSR)

Body Stress Release is een gezondheidstechniek die het lichaam in staat stelt haar zelfherstellend vermogen optimaal te benutten. BSR helpt het lichaam de vastgezette spierspanning (body stress) als gevolg van overbelasting los te laten.

Body Stress Release betekent letterlijk: lichaamsspanning ('body stress') loslaten ('release')

 

 

 

Wat zijn de gevolgen?

Body stress heeft gevolgen voor de communicatie tussen de cellen in het lichaam.
Een gezond, goed functionerend lichaam heeft een normaal vermogen tot zelfgenezing, dat werkzaam is als de communicatie in het lichaam goed verloopt. En dat is een taak van het zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel heeft vele functies: het aansturen van de spieren, de organen, de zintuigen, het spijsverteringskanaal, indirect de hormonen en de warmtehuishouding, het slaap- en waakritme enzovoort. Wanneer dit niet meer optimaal functioneert, kan dat klachten geven op al deze gebieden.

Bij overbelasting reageert het lichaam door zich aan te spannen. Die spanning kan zich overal opslaan, eigenlijk in ieder weefsel: spieren, bindweefsel, pezen etc.  Het weefsel wordt samengedrukt, waardoor de zenuwen in dat gebied geïrriteerd of onderdrukt worden. Dat geeft verstoring van de zenuwprikkel: de communicatie in het lichaam is verstoord, met als gevolg allerlei mogelijke klachten.

Wij mensen zijn soms geneigd om klachten te zien als een tekortkoming van het lichaam. Wat doen we dan nog wel eens? We gaan er eens extra tegenaan! Het lichaam reageert met nog meer aanspannen, het zenuwstelsel wordt meer beïnvloed en zo ontstaat de neergaande spiraal. Zo gaat dat door, soms jarenlang.

Wat zijn de oorzaken?

Body stress is het gevolg van overbelasting. We onderscheiden drie oorzaken:

 • Fysieke overbelasting: kan acuut ontstaan door een verkeersongeval, een ernstige val of het verkeerd tillen van een zwaar voorwerp. Het kan ook langzaam opgebouwd worden door een onjuiste houding (bijv. door een zittend beroep, veel computer/i-pad/telefoongebruik), een belastende sport of repeterend werk.
 • Emotionele overbelasting: ontstaat door heftige emoties zoals boosheid, shock of verdriet. Over langere tijd opgebouwde spanningen zoals stress op het werk, financiële zorgen, verlies of ziekte van een dierbare of relationele problemen dragen eveneens bij aan het ontstaan van body stress.
 • Chemische overbelasting: wordt, bij overgevoeligheid, veroorzaakt door het eten, drinken, inademen of het via de huid opnemen van schadelijke stoffen. Denk hierbij aan insecticiden, kunstmatige kleur- en smaakstoffen en cosmetica.

Herkent u deze klachten?

 • Pijnlijke of stijve rug, schouders en nek
 • Hernia, spit, ischias
 • Hoofdpijn, migraine
 • Whiplash klachten, RSI, tennisarm
 • Tintelende of gevoelloze vingers of tenen
 • Pijn in de heupen, billen of benen
 • Onrustige benen, pijnlijke knieĆ«n of enkels
 • Vermoeidheid, slaapproblemen
 • Concentratieproblemen
 • Brandend maagzuur, constipatie, diaree
 • Blaasproblemen
 • Overgangsklachten

Contact

BSR Bollenstreek

Sandra van Eeuwijk
06 - 39 09 58 31
Krabbescheerstraat 1
2165 XG Lisserbroek
www.bsrbollenstreek.nl
info@bsrbollenstreek.nl

Sandra van Eeuwijk